torsdag 14. november 2013

Blogg - et nav i 2.0-verdenen

Til våre bloggande studenter, og elles de av følgarane våre som vil lære meir om blogging. På bloggen gjemmesiden skriv Svend Andreas Horgen om bruk av digitale verktøy i pedagogisk samanheng. Her er lenke til eit lengre blogginnlegg om blogging. Vel verdt å lesa!

gjemmesiden: Blogg - et nav i 2.0-verdenen: Dette innlegget er en del av tipsserien om Web 2.0 og tar opp hva blogg er og hvordan en blogg kan brukes. En blogg er etter min mening ...

torsdag 7. november 2013

Animasjonsfilmen: Jul i Flåklypa

Den helt ferske animasjonsfilmen Jul i flåklypa er blitt kritikerrost og allerede vunnet folks hjerter. Vi er tilbake i et velkjent filmunivers, selv om figurene og miljøet kanskje har flere fellestrekk med Aukrusts originale verker enn 1975-filmen. Manusforfatter Karsten Fullu har basert seg på boka av Harald Sommerin Simonnæs, som igjen er basert på Kjell Aukrusts tekster. Filmen er lekende regissert av Rasmus A. Sivertsen.

Det er en spennende teknikk animatørene bak filmen har brukt. Skissen til filmen er laget i et digitalt 3D-animasjonsprogramm. 3D-filmen danner utgangspunkt for animeringen av de fysiske figurene i et modellert miljø.

Video fra produksjonen av Jul i flåklypa
Om animasjon av Jul i Flåklypa i dagbladet

Se traileren, og videoen fra produksjonen av stop-motion animajsonsfilmen.


mandag 4. november 2013

Grafikk

Sidan det no har gått, og vil gå føre seg grafiske oppgåver i klassane me administrerer, er det på sin plass med eit innlegg om grafikk.

Eit grafisk blad er eit avtrykk av ei treplate, metallplate, stein eller anna material kor kunstnaren sjølv har skapt eit bilde. Før avtrykket blir laga har kunstnaren bearbeida plata og vidare fargelagt heile, eller deler av den. Bearbeidinga kan bestå i at man skjærer i plata, teiknar eller behandlar den kjemisk. Kvert trykk er eit originalt kunstverk. Grafiske blad fell i tre grupper: høgtrykk, djuptrykk og plantrykk. 

Grafikken har utvikla seg mykje sidan 70-tallet. I dag er mange grafikkarar meir opptatt av eksperimenter, prosess og det umiddelbare, enn store opplag og ideen om ”Grafikken ut til folket. Dette er kanskje symptomatisk for den tida me lev i med raske endringar og utolmodighet.

Her er tre små videosnuttar om arbeid med linosnitt og tresnitt, både som teknikk og som kunstuttrykk.


Kva seier reven?



Svein Nyhus er i gong med å illustrere bildeboka ”Hva sier reven”. Bildeboka tek utgangspunkt i den kjente musikkvideoen til Ylvisbrødrenen. Her kan de sjå eit intervju med Nyhus, der ein får eit innblikk i korleis illustratøren tenker når han går i gong med eit nytt prosjekt.

Bli inspirert!